Kadın ürolog Op.Dr Ayşe Veyhürda Dikmen prostat ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli sorusunu yanıtlıyor
Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat ameliyatı sonrasında, kişinin genel sağlık durumuna katkısı en yüksek önlemleri protein oranı yüksek iyi beslenme, hafif düzeyde yürüyüş sporu, günde 3 litre sıvı tüketilmesi, stressiz yaşam ve ameliyat sonrası 3. Hafatdan başlamak üzere penil rehabilitasyon olarak özetliyor. Prostat ameliyatı, tecrübeli ellerde çok yüz güldürücü sonuçlar getiren komplikasyon riski düşük, yaşam kalitesini yükseltmeye katkısı yüksek bir ameliyat türüdür. Elbette, gereken vakalarda, prostat ameliyatı türü hastanın genel sağlık durumunu ön planda tutacak şekilde en konforlu şekilde gerçekleştirilir.
Prostat büyümesinin ilacı hangisi?
Prostat büyümesi hastanın eşlik eden komorbid hastalıkları, genel sağlık durumu ve kullandığı diğer ilaçlar değerlendirilerek ilaç tedavisine başlanan bir ürolojik hastalık. Üroloji uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat büyümesi olan erkeklerde öncelikle üroloji hekiminin muayene bulguları ve kan tetkiki sonuçları değerlendirilerek en uygun ilaç tedavisinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Eğer ilaç tedavisine yeterli yanıt alınamıyorsa ve hastanın işeme düzeni normal devam edemiyorsa, prostat ameliyatına karar veriliyor.
Her prostat kanseri tehlikeli midir?
Bayan üroloji uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat kanserinin erken teşhis yöntemleri ve donanımlı ameliyat teknikleri nedeniyle korkulacak bir hastalık olmadığını, hemen tedaviye başlanırsa, prostat kanserinin sağ kalım süresini çok uzun hale getirdiğini belirtiyor. Her yıl eylül ayı prostat kanseri farkındalık ayı şeklindegündeme gelirken, 40 yaş üzeri tüm erkeklerin yılda en az bir kez makattan prostat muayenesi olması ve psa denen prostat kan tetkikini yaptırması gerektiğini vurguluyor.