Prostat ameliyatı nasıl yapılır?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat hastalıklarında açık ve kapalı yöntem olarak genelleme yapılabileceğini anlatıyor: Prostat ameliyatı genel anestezi veya spinal anestezi altında ameliyathanede yapılır. Genel anestezi ile ameliyat olan hasta prostat ameliyatının türüne göre hastanede klinik durumunun gerektirdiği süre kadar yatar. Kapalı ameliyat olan prostat ameliyatı hastası hastanede ortalama 2ile 4 gün süre boyunca yatar. Açık operasyonlarda, 5 ile 7 gün arasında değişen bir süre boyunca prostat ameliyatı olan hasta hastanede yatırılır.
Kadın ürolog prostat ameliyatı yapar mı?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen prostat şikayeti olan hastalarını Bağdat Caddesi Kadıköy İstanbul, Tlf:05452597984 adresindeki kendi muayenehanesinde muayene etmekte ve prostat ameliyatlarını Kadıköy İstanbul adresinde hastanede ameliyathanede yapmaktadır. Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, aralık 2022’den beri Kadıköy Bağdat Caddesi İstanbul adresindeki muayenehanesinde kadın ürolojisi alanında ve erkek ürolojisi alanındaki hastalıkları nedeniyle başvuran hastalarını muayene etmektedir. Prostat ameliyatları konusunda gereken vakalarda prostat ameliyatlarını, bayan ürolog Op. Dr. Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat biyopsisi sonuçlarına göre karar vererek uygulamaktadır. Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen ayrıca gece işemesi, gece altına kaçırma şikayeti olan, nörojenik mesane ve üretra darlığı olan ve ürodinami-sistoskopi tetkiki yapılması için başvuran çocuk üroloji hastalarına da hizmet vermektedir.
Bayan üroloji uzmanı İstanbul’da nerede prostat ameliyatı yapıyor?
Bayan üroloji uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen İstanbul’da Kadıköy Bağdat Caddesi’nde kendi muayenehanesinde prostat şikayeti olan hastalarına bakıyor ve prostat ameliyatlarını Kadıköy İstanbul’da hastanede ameliyathane ortamında genel anestezi altında yapıyor.. Prostat kanseri vakalarında hastanın klinik durumu, genel sağlık durumu, patoloji sonucu ve kan tetkkleri doğrultusunda planlama yapılarak kapalı prostat ameliyatı mı yoksa açık prostat cerrahisi mi yapılacağına karar verilmektedir. Prostat biyopsisi gerekiyorsa, hastanın yaşı, klinik durumu, şikayetleri ve kan tetkiklerine göre karar verilerek Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen prostat ameliyatlarını uygulamaktadır
Kapalı prostat ameliyatı nedir?
Prostat ameliyatının nasıl yapılması gerektiğine hastanın klinik durumuna göre karar verilir. Bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat ameliyatının hangi türünün hasta için uygun olduğuna hastası ile detayları görüşerek karar vermektedir. En eski ve geleneksel olan yöntem yani halk arasında kapalı prostat ameliyatı adı ile anılan prostat ameliyatı türü TUR yani transüretral prostat rezeksiyonu ameliyatıdır. Prostata TUR ameliyatı sonrası hastanede ortalama 2 gün kalınır.
Kadın ürolog hangi hastanede?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen Bağdat Caddesi Kadıköy İstanbul adresinde, tlf 05452597984 irtibat adresindeki muayenehanesinde prostat büyümesi ile ilgili şikayetleri olan hastalarını muayene etmektedir. Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat ameliyatları konusunda kanamasız, hızlı taburculuk sağlayan ve komplikasyon riski sıfıra yakın olan HoLEP ve ThuFLEP ameliyatlarını uygun olan hastaları için önermektedir. Bu ameliyatı olan hastalarda patoloji raporunun üroloji doktoru tarafından incelenmesi ve hastaya detaylı açıklanması önem arzeder. Bu tür prostat ameliyatları sonrasında patolojik incelemeye ait raporun üroloji doktorunun eline ulaşması ortalama 1 haftayı bulmaktadır. Prostat ameliyatı sonrası, Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, hastasını postoperatif dönemde hem patolojik inceleme raporunun izahı hem de taburculuk sonrası erken dönem kontrolü için 05452597984 nolu irtibat telefonuyla arayarak muayenehanesine davet etmekte ve taburculuk sonrası gerekenleri aktarmaktadır.
Kadın ürologlar İstanbul’da hangi hastanede prostat büyümesini tedavi ediyor?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat büyümesi nedeniyle başvuran üroloji hastalarını İstanbul Kadıköy Bağdat Caddesi adresindeki kendi muayenehanesinde muayene ediyor, prostat ameliyatlarını ise İstanbul’da hastanede genel veya spinal anestezi altında yapmaktadır.
HoLEP ameliyatı nedir?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, HoLEP ameliyatının lazer teknolojisinin en gelişmiş teknikleri kullanılarak yapılan ve kısa taburculuk süresi imkanı veren bir ameliyat türü olduğunu belirtiyor. HoLEP ameliyatı ileri teknoloji kullanılan, hasta açısından erken taburculuk ve kanamasız cerrahi nedeniyle avantajlı bir ameliyattır.
HoLEP ameliyatında hastanede kaç gün yatılır?
HoLEP ameliyatında hastanede ortalama iki gün yatılır. Hasta sondasının alınmasını takiben spontan idrarını yaptıktan sonra hastaneden taburcu olur. Bayan üroloji uzmanı Dr Ayşe Veyhürda Dikmen HoLEP ameliyatı olan hastalarının ortalama iki gün içinde hastaneden taburcu olduğunu ifade etmektedir.
HoLEP AMELİYATI nasıl yapılır?
HoLEP ameliyatı genel veya spinal anestezi altında ameliyathanede yapılan yaklaşık bir buçuk saat süren bir prostat ameliyatıdır. Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, HoLEP ameliyatını kanamasız, hızlı taburculuk imkanı veren ve patolojik inceleme için prostat dokusu örneklemesi yapılabilen bir yöntem olarak hastalarına önermektedir. HoLEP ameliyatında prostat dokusunun çıkarılmasını takiben mesanedeki prostat lobları morselatör tarafından parçalanır ve patolojik inceleme için gönderilir. Takiben hasta sonda takılarak sedye ile ameliyathaneden servise alınır. Ertesi gün sondası çıkarılan prostat ameliyatı olan hasta kendi idrarını sorunsuz yaparak HoLEP ameliyatının ertesi günü evine gidebilir.
HoLEP Ameliyat fiyatı nedir?
Bayan üroloji uzmanı Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, HOlep ameliyat fiyatı için kullanılan malzeme, cihaz bedeli ve patolojik örnekleme bedeli de göz önüne alınarak hesaplama yapıldığını belirtti. Standart uygulama olarak uygulanan tüm merkezlerde HoLEP ameliyat fiyatı benzerdir.
Bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen prostat ameliyatı olanlar idrar kaçırır mı sorusunu yanıtlıyor
Prostat ameliyatı geçiren hastalarda, eğer patolojik tanıya ve hastanın genel klinik durumuna uygun bir cerrahi girişim planlandıysa, prostat cerrahisi sonrası idrar kaçırma sorunu yok denecek kadar azdır. Bazı prostat kanseri hastalarında ameliyatı takiben erken dönemde 6 aya kadar devam eden idrar kaçırma şikayeti görülmekle birlikte, mesane tedavisi ve kısa dönem antikolinerjik ilaçlarla idrar kaçırma sorunuyla etkin mücadele mümkündür. Prostat ameliyatı sonrası idrar kaçırması olan hastalar mutlaka bir üroloji uzmanına muayene olmalı ve idrar kaçırmaya neden olan etiyolojik sebep tespit edilerek uygun tedaviye başlanmalıdır. Bazı prostat kanseri vakalarında idrar kaçırma sorununa sertleşme sorunu da eşlik edebilir ancak ameliyattan itibaren 3. Aydan sonra gereken ilaçlı tedavilerle her iki sorunla yeterli mücadele ve düzeltme olanağı mevcuttur.
ThuFLEP Ameliyatı nedir?
ThuFLEP Ameliyatı, prostat ameliyatı sırasında thulium lazer teknolojisi kullanılarak uygulanan bir ameliyat türüdür. Prostatın doku penetrasyon derinliği ve uygulanan enerji miktarı açısından optimal koşulları sağladığını destekleyen bilimsel yayınlar mevcuttur. Thulium lazer teknolojisi ile prostat ameliyatlarında az miktarda kanama, hatta neredeyse hiç kanamasız olarak ameliyatı tamamlamak mümkündür. ThufLEP ameliyatı uzmanlık sonrası ileri düzeyde ürolojik ameliyat eğitimi alan kişilerce çok başarılı ve komplikasyonsuz uygulanabilmektedir. Op. Dr Ayşe Veyhürda dikmen, kadın ürolojisi hastalıklarının yanında prostat hastalıkları için ThuFLEP meliyatı konusunda da ileri düzey cerrahi eğitim almıştır.
ThuFLEP Prostat Ameliyatı fiyatı ne kadar?
ThuFLEP ameliyatı genel veya spinal anestezi altında yapıldığından girişimin yapıldığı hastanede kullanılan anestezi ilaçları, ameliyat sarf malzemeleri ve cerrahi ekipman giderleri de göz önüne alındığında maliyeti hesaplanabilmektedir. ThuFLEP ameliyatının yürütüldüğü tüm merkezlerde ana hatlarıyla benzer ameliyat fiyatları ortay çıkmaktadır.
Prostat ameliyatı sonrası sertleşme kaybı olur mu?
Prostat ameliyatı sonrasında sertleşme kaybı konusu çok yönlü olarak ele alınması ve detaylı araştırılması gereken bir durumdur. Prostat kanseri nedeniyle açık radikal prostatektomi uygulanan hastalarda kanserin yayılımı nedeniyle tek ya da çift taraflı nerve sparing yani sinir koruyucu cerrahi uygulanması mümkün olmamışsa, sertleşmenin uzun süreli kaybı meydana gelebilir. Bazı hastalarda zeminde doku tanısı olarak prostat kanseri mevcutsa, prostat ameliyatı sonrasında sertleşmenin 6aya kadar uzayan kaybı görülebilmektedir. Robot yardımlı radikal prostatektomide, bilimsel yayınlarda da yer verildiği üzere sinir koruyucu teknikteki deneyim ne kadar yüksekse, sertleşmeme durumu da o kadar az ortaya çıkmaktadır. Prostat kanseri nedeniyle da Vinci rorbotik prostatektomi uygulanan vakalarda sinir koruyucu cerrahi teknik daha başarılı uygulandığından, pekçok vakada ameliyat sonrası sertleşme sorunu uzun sürmemektedir.
Prostat ameliyatında çok kanama olur mu?
Prostat ameliyatında kanama miktarı esas öncelik konusu olmayıp hastanın bireysel medikal özellikleri ve patolojik tanı açısından ameliyatın sorunsuz ve komplikasyonsuz tamamlanması ön planda olmaktadır. Prostat ameliyatı, her vakada kanama oranı ameliyat tanısına, hastanın kişisel sağlık durumuna göre ve patolojik tanı zeminine göre farklılık göstermektedir. Prostat ameliyatında kanama miktarı vaka bazlı değişmekle birlikte, bazı açık cerrahilerde doku zeminindeki koşullar ve hastanın bireysel kanama diyatezi nedeniyle yoğun kanama görülebilmektedir. HoLEP pprostat ameilyatında Holmium lazer teknolojisi kullanıldığından, usta cerrahi teknikle teknolojik avantajlar birleştirildiğinde neredeyse sıfıra yakın bir komplikasyon yüzdesi ile 50cc altında bir kanama miktarından söz etmek mümkündür.
Prostat ameliyatı olanlar kaç gün sonra işe dönebilir?
Prostat ameliyatı sonrası kaç günde işe dönebilirim sorusu, neredeyse tüm hastaların merak ettiği bir konudur. Prostat ameliyatı sonrası çalışma hayatına başlayış zamanı ameliyatın türüne, hastanın genel sağlık durumuna, prostat ameliyatındaki patoloji tanısına ve ameliyat seyrine, uygulanan ameliyat yöntemine göre farklılık göstermektedir. Prostat kanseri nedeniyle retropubik radikal prostatektomi isimli açık ameliyat geçiren hastalarda işe dönüş süresi 8 hafta olarak tavsiye edilmektedir. İyi huylu prostat büyümesinde, genellikle kişi rutin günlük yaşamına ortalama 5 gün arasında dönebilmekte, ancak aktif çalışma yaşamına en az 3 hafta sonra dönmesi önerilmektedir. Robotik cerrahi yardımlı kapalı prostat kanseri ameliyatlarında,işe dönüş süresi ortalama 4 ile 6 haftadır.
Kadın ürolog Op.Dr Ayşe Veyhürda Dikmen prostat ameliyatı olanlar nelere dikkat etmeli sorusunu yanıtlıyor
Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat ameliyatı sonrasında, kişinin genel sağlık durumuna katkısı en yüksek önlemleri protein oranı yüksek iyi beslenme, hafif düzeyde yürüyüş sporu, günde 3 litre sıvı tüketilmesi, stressiz yaşam ve ameliyat sonrası 3. Hafatdan başlamak üzere penil rehabilitasyon olarak özetliyor. Prostat ameliyatı, tecrübeli ellerde çok yüz güldürücü sonuçlar getiren komplikasyon riski düşük, yaşam kalitesini yükseltmeye katkısı yüksek bir ameliyat türüdür. Elbette, gereken vakalarda, prostat ameliyatı türü hastanın genel sağlık durumunu ön planda tutacak şekilde en konforlu şekilde gerçekleştirilir.
Prostat büyümesinin ilacı hangisi?
Prostat büyümesi hastanın eşlik eden komorbid hastalıkları, genel sağlık durumu ve kullandığı diğer ilaçlar değerlendirilerek ilaç tedavisine başlanan bir ürolojik hastalık. Üroloji uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat büyümesi olan erkeklerde öncelikle üroloji hekiminin muayene bulguları ve kan tetkiki sonuçları değerlendirilerek en uygun ilaç tedavisinin belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Eğer ilaç tedavisine yeterli yanıt alınamıyorsa ve hastanın işeme düzeni normal devam edemiyorsa, prostat ameliyatına karar veriliyor.
Her prostat kanseri tehlikeli midir?
Bayan üroloji uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, prostat kanserinin erken teşhis yöntemleri ve donanımlı ameliyat teknikleri nedeniyle korkulacak bir hastalık olmadığını, hemen tedaviye başlanırsa, prostat kanserinin sağ kalım süresini çok uzun hale getirdiğini belirtiyor. Her yıl eylül ayı prostat kanseri farkındalık ayı şeklindegündeme gelirken, 40 yaş üzeri tüm erkeklerin yılda en az bir kez makattan prostat muayenesi olması ve psa denen prostat kan tetkikini yaptırması gerektiğini vurguluyor.
Prostata iyi gelen gıdalar hangisi?
Prostata iyi gelen gıdalar hangisidir sorusu yıllardır sürekli gündemde kalan ve erkek hastalar tarafından üroloji uzmanlarına sıkça sorulan bir sorudur. Erkek genitalyasındaki dokuların özelliği göz önüne alındığında E vitamini ve çinko içeren besinleri tüketen erkek bireylerde prostat kanseri açısından düşük risk ihtimali öne çıkmaktadır.Prostat kanserinden korunma amaçlı yapılan kohort bilimsel çalışmalarında likopen maddesi içerdiği için yüksek oranda pişmiş domates tüketen erkeklerde prostat kanserinin toplumun geneline oranla daha düşük oranda görüldüğü ve daha az agresif seyrettiği ortaya konmuştur.
Prostat hastaları sertleşme sorunu yaşar mı?
Prostat hastalrı sertleşme sorunu yaşar mı diye pekçok prostat hastası merak etmektedir. İktidarsızlık sorunundan muzdarip erkek hastaların GENELLİKLE %70’inin 50 yaş üzerinde olduğu ve 50 yaş üzerinde olmanın prostat büyümesi açısından da riskli bir yaş olduğu düşünüldüğünde, prostat hastalıkları bulunan bireyde sertleşme sorunu da eşlik edebilmektedir. Hangi tedavinin seçilmesi gerektiğine hastanın üroloji hekimi tarafından yapılan muayenesi ve yapılan tetkikleri sonucunda karar verilir. Prostat tedavisinde kullanılan bazı ilaç tedavilerinin hem prostatizm semptomlarını hem de erektil disfonksiyon yani sertleşme sorunlarını eş zamanlı tedavi etme potansiyeli de mevcuttur.
Prostat ameliyatı olanlarda iktidarsızlık görülür mü?
Prostat ameliyatı olanlarda hastalığın patolojik yayılımı ve hastanın sağlık durumuna göre değişmekle birlikte, iktidarsızlık, hem ilerleyen yaşa bağlı hem de bazı kanser vakalarının patolojik düzeyine bağlı olarak hastada, değişen oranlarda görülebilmektedir.
Prostat kanseri ameliyat türleri hangisi?
Prostat kanseri ameliyat türleri hastanın genel sağlık durumuna ve hastalığın patolojik teşhisine göre değişmekle birlikte ana hatlarıyla açık ameliyat ve kapalı ameliyat yöntemleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Doku tanısı malign ise yani hastanın prostat biyopsisinde prostat kanseri saptanmasını takiben ameliyata karar verilmişse, da Vinci robot yardımlı radıkal prostatektomi uygulanabilmektedir. Doku tanısı benign yani iyi huylu ise açık ameliyat türleri suprapubik transvezikal prostatektomi yani SPTVP ve retropubik prostatektomi (Bakkaloğlu technique) olarak belirtilir. Doku tanısı kötü huylu yani malign ise retropubik radikal prostatektomi adıyla açık ameliyat yöntemi uygulanabilmektedir. İyi huylu prostat büyümelerinde ise kapalı yöntem olarak TUR ve HoLEP, ThuFLEP AMELİYAT TEKNİKLERİ uygun vakalarda planlanmaktadır.
Prostat kanseri ameliyatı sonrası penil protez takılır mı?
Prostat kanseri sonrasında, sertleşmenin tamamen kaybı veya eskiye göre çok düşük performans bulunan hastalarda, ameliyat sonrası geç dönemde penil protez takılması ameliyatı uygulanabilmektedir. Prostat ameliyatı sonrası penil rehabilitasyon çok önemli olup erkeklik organı boyunda kısalma meydana gelmeden yani penil protez takılması şansını yitirmeden, penil protez takılması ameliyatı açısından üroloji hekimi tarafından hasta değerlendirmeye alınmalıdır.
Prostat kanseri ameliyat sonrası tekrarlar mı?
Prostat kanseri ameliyatı olan hastaların ameliyat sonrası ilk yılda her 3 ayda bir ve sonraki yıllarda yılda iki kez kontrolu gerekmektedir. Bazı prostat kanseri türleri invaziv yani saldırgan doğada olup ameliyat sonrasındaki ilk beş yılda nüks görülebilmekte ve hormonoterapi veya kemoterapi ile tedavisi yapılmaktadır.