Sistoskopi nasıl yapılır, sistoskopi ağrılı bir işlem midir, sistoskopi sonrasında hemen işe gidebilir miyim?
Sistoskopi kadın ürolojisinde bazı hastalık gruplarında tanı konması için mutlaka yapılması gereken girişimlerdendir. Kadın ürolojisi alanında ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, “sistoskopi nasıl yapılır, ağrılı bir işlem midir, sistoskopi sonrasında hemen işe dönebilir miyim” şeklinde hastalarımızın aklına gelen tüm soruları sistoskopi öncesinde yanıtlamakta ve ameliyathanede sistoskopi koşulları hakkında hastasına ayrıntılı bilgi vermektedir.
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen İstanbul’da sistoskopi yapıyor mu?
Sistoskopi, ameliyathanede lokal veya genel anestezi altında uygulanan, ağrısız ve komplikasyonsuz bir işlemdir. Hasta sistoskopi günü, eğer genel anestezi altında olacaksa, sekiz saat önceden yemeyi bırakmalı ve en az 8 saatlik tam açlık haliyle ameliyathaneye götürülmelidir. Sistoskop dediğimiz optik cihazla idrar kanalından mesaneye ulaşılarak yapılan sistoskopi işlemi kısa sürer. Ortama olarak genel anestezi altında sistoskopi işlemi yaklaşık 10 ile 15 dakika sürerken, eğer lokal anestezi altında yapılıyorsa genellikle 5 dakika kadar kısa sürebilir. Bazı durumlarda, sistoskopi kadın hastada anestezisiz bile uygulanabilmektedir. Sistoskopi, kadınlarda üretranın yaklaşık 2cm uzunluğunda çok kısa bir yapı olması nedeniyle, lokal anestezi altında uygulandığında acısız bir işlemdir. Hastanın sistoskopi öncesinde onam formu imzalamış olması önemlidir bu form hastanın sistoskopi işlemine rızasının bir kanıtı olarak dosyasında saklanır.
Kadın ürologlar İstanbul’da sistoskopi yapar mı?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sistoskopi girişimini hastanın genel durumuna uygun şekilde planlayıp yapmaktadır: Eğer üretra darlığı gibi ileri boyutta ve genel anestezi gerektiren bir ek ürolojik hastalık bulunuyorsa, Bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sistoskopi ameliyatını genel anestezi altında yapmak gerektiğini hastasına açıklar ve uygun şartlar sağlanarak sistoskopi yapılır. Sistoskopide sistoskop cihazının işeme kanalından idrar kesesi içine doğru ilerletilmesini takiben, mesanenin iç kısmı detaylı incelenir. Sistoskopide lokal anestezi ile eğer hastanın klinik durumu uygunsa, hastaya işlem esnasında detaylı anlatarak işlem yapılır.
Kadın ürologlar sistoskopiyi İstanbul’da nerede yapar?
Kadın ürolog olarak Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, diğer tüm üroloji uzmanları gibi sistoskopiyi steril koşullarda, ameliyathanede yapmaktadır. Ameliyathane ürolojik işlemlerin yürütüldüğü, dış etkenden uzak, hastanın steril koşullarda uygun teşhis ve tedaviyi aldığı özellikli hastane bölümleridir.
Sistoskopi sonrası hemen işe dönebilir miyim?
Kadın ürolojisi uzmanı Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sistoskopi yapıldığı gün işlem sonrası gün boyunca bir aktivite yapmadan evde istirahat edilmesini önermektedir. Sistoskopi yapıldıktan sonra, hastalar hemen ertesi gün işlerine dönebilmekte ve kaldıkları yerden rutin yaşamlarını sürdürebilmektedirler.
Kadin ürologlar sistoskopi yapar mı?
Kadın ürolog olarak Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, sistoskopi ameliyatını çok başarılı olarak uygulamaktadır. Sistoskopi işlemi ürolojinin temel tanı koydurucu girişimlerindendir ve bazı hastalıklar açısından hem tanı koydurucu hem de eş zamanlı tedavi yapılması olanağı veren bir ürolojik ameliyattır.
Sistoskopide kanama olur mu?
Deneyimli tüm ürologlar, sistoskopi konusunda yeterli becerive yetkinlik kazanmış olduklarından, sistoskopun mesaneye yerleşmesi sırasında herhangi bir kanama beklenmez. Bayan ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, özellikle kadın hastalarda lokal anestezi altında yapılan fleksibl sistoskopi konusunda on bin hastalık deneyime sahip olup günümüze kadar işlem sırasında bir kanama komplikasyonu meydana gelmemiştir.
Sistoskopi fiyatı nedir İstanbul?
Sistoskopi bir ürolojik ameliyattır, steril koşullarda, uygun donanım ve teknik malzeme kullanılarak yapılır. Sistoskopi fiyatı, ameliyathanede steril ekipmanlar, teknik donanım ve kullanılan malzeme toplam fiyatı hesaplanarak bulunur. Her hastanın kliniği farklıdır ve teşhis ve gereken tedavi malzemeleri farklı olacağından “sistoskopinin fiyatı ne kadar” olduğu, kullanılan araç gereç, malzeme bedeline göre farklılık gösterebilir.
Sistoskopi ne zaman tekrar yapılır?
Kadın ürolog Op. Dr Ayşe Veyhürda Dikmen, ürolojik hastalıklarda mesane kontrolünün düzenli aralıklarla ve periyodik olarak yapılması gerektiğini, hastalığın ilerlememesi için kontrollerin aksatılmaması gerektiğini, hastalarına açıklamaktadır. Örneğin, mesane tümörü var ise, hastanın 3 ayda bir mesane kontrolünün tahlil, görüntüleme ve sistoskopi ile yapılması gerekir. Mesane ultrasonu ve lokal anestezi altında sistoskopi ile mesanede tümörün tekrar edip etmediği, tekrarlamışsa, mesanenin kas tabakasına işleyip işlemediği kontrol sistoskopilerde incelenir.